Gezonde binnenlucht in scholen biedt zowel vandaag als op lange termijn heel wat voordelen

Een gesprek met Tom Hoeyberghs, Directeur van Basisschool De Kleine Prins

De thema’s schone lucht en een gezond binnenklimaat zijn belangrijker dan ooit. Bij een schoon binnenklimaat wordt nog steeds te vaak eerst aan ventileren gedacht: zet je raam open en het probleem is opgelost. Helaas is de realiteit minder simpel. Hoewel ventileren zorgt voor verse, nieuwe lucht, biedt dit niet altijd een garantie voor een goede luchtkwaliteit. De lucht kan nog steeds vervuild zijn. Ventileren alleen is dus niet genoeg. Met luchtreiniging wordt de lucht ontdaan van (fijn)stof, allergenen, aerosolen, bacteriën en virussen. Om een veilige terugkeer naar het gewone leven te helpen verzekeren op lange termijn verkent Philips Domestic Appliances samen met enkele scholen het gebruik van luchtreinigers in het onderwijs. Hierbij is educatie over het gebruik en de werking van de luchtreinigers fundamenteel.

Oude schoolgebouwen vs. innovatief ondernemen

Oplossingsgericht denken en innovatief ondernemen luidt het motto van De Kleine Prins. De Basisschool in Diest, opgericht in de jaren ‘60, wil leerlingen persoonlijk onderwijs bieden en misschien nog belangrijker, een plek zijn waar ouders hun kind met een gerust hart kunnen achterlaten.

We gebruiken onze visie als toetssteen. Zo behouden we continu een kritische blik op wat we doen. Doordat we constant vertrekken vanuit de visie is het duidelijk voor leerkracht en ouders waarom we iets doen of iets op een bepaalde manier doen,” aldus Tom Hoeyberghs, Directeur van Basisschool De Kleine Prins.

De WHO acht contact en druppels belangrijke verspreiders voor COVID-19. Aerosoltransmissie kan plaatsvinden in specifieke omgevingen, vooral in overdekte, overvolle en onvoldoende geventileerde ruimten waar geïnfecteerde mensen veel tijd doorbrengen met anderen.1 En laat klaslokalen nu net ruimtes zijn waar kinderen relatief dicht bij elkaar zitten.

Aangewakkerd door de coronapandemie, ontstond daardoor het idee bij De Kleine Prins om luchtreinigers te plaatsen.

“Kinderen zitten relatief dicht bij elkaar in klaslokalen en scholen dragen natuurlijk bij aan hun gezondheid. De luchtkwaliteit op scholen is ook heel erg belangrijk voor de ontwikkeling en leerprestaties van kinderen. Leerlingen zijn het door de coronacrisis natuurlijk gewend geraakt om les te volgen met de ramen open. Maar dat leidde tot een gebrek aan comfort en veel warmteverlies. Snel schakelen en oplossingsgericht denken met de middelen die er zijn was noodzaak,” aldus Tom.
“In oude schoolgebouwen is vaak geen ventilatiesysteem aanwezig. Het aanschaffen van een nieuw systeem kost al snel zo’n € 11.000 – € 15.000,- per schoolgebouw. Het openzetten van ramen en deuren alleen volstaat niet om besmettingen tegen te gaan. Het continu reinigen van de lucht is daarom heel belangrijk voor een gezonde, productieve omgeving voor leerlingen,” aldus Professor Bert Blocken van de TU Eindhoven.

Gezonde lucht, maar ook een beter concentratievermogen

Of de lucht in een klas van goede of juist slechte kwaliteit is, is met het blote oog niet te zien. Wel zijn de gevolgen van een slechte binnenlucht te herkennen aan bijvoorbeeld een muffe geur en beslagen ramen. In de loop van de dag raken de leerlingen en leerkrachten vermoeid en vermindert hun concentratievermogen. De Kleine Prins is daarom naar Philips gestapt met de vraag om luchtreinigers aan te schaffen. Er werden intussen 16 luchtreinigers geplaatst in verschillende ruimtes. De Philips luchtreinigers dragen niet alleen bij aan De Kleine Prins’ algemene aanpak om gezonde lucht te verzekeren voor zowel hun leerlingen als leerkrachten, maar het is bewezen dat ze ook bijdragen aan de concentratievermogen van hun leerlingen2. ​

“De luchtreinigers zijn makkelijk in gebruik. Het is net zoals een plug & play systeem. Ze staan inmiddels allemaal op de automatische stand. Het schoonmaken van de apparaten is ook eenvoudig. Er is ons verteld dat we maar één keer per 4 á 5 maanden de HEPA-filter schoon hoeven te maken en dat werkt prima wat ons betreft,”aldus Tom. “Onze leerlingen reageren enthousiast op de luchtreinigers, vooral in het begin waren ze erg nieuwsgierig. Ze praten er zelfs onderling over en willen graag weten hoe het werkt en wat het effect is. We willen leerlingen bewuster maken over waarom het belangrijk is dat we met de kwaliteit van de binnenlucht bezig zijn. Hierin merken we trouwens al een verschil, ik denk dat we een jaar geleden leerlingen nog nooit hebben horen praten over de luchtkwaliteit in school. Nu is dat iets waar ik niet gek meer van op kijk. Het is gewoon heel relevant.”

Verwijderen van virussen en zoveel meer

Al meer dan 35 jaar zet Philips zich in om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van geavanceerde luchtreinigers. Onderzoek toont aan dat het gebruik van luchtreinigers het aantal aersolen in de lucht vermindert. Philips luchtreinigers zijn door onafhankelijke instituten getest op het verwijderen van virussen in aerosolen. Daarnaast verwijderen ze ook andere verontreinigende deeltjes zoals fijnstof, allergenen, en bacteriën. ​ Philips luchtreinigers halen een rendement van 99,97 % voor het filteren 0,003 μm, het kleinste deeltje dat beschikbaar is om te testen.Het plaatsen van mobiele luchtreinigers is dus een effectieve, snelle en gemakkelijk toe te passen oplossing voor een gezondere luchtkwaliteit.3

Voor de beste prestaties moet een luchtreiniger een zo groot mogelijk oppervlak kunnen reinigen wat gemeten wordt door het Clean Air Delivery Rate. CADR is de hoeveelheid zuivere lucht in m3/uur. Een snellere reiniging leidt tot een lagere concentratie van vervuilende stoffen in de lucht. Philips luchtreinigers zijn ontworpen om de beste luchtreinigingsprestaties te leveren4. Ze zijn bedoeld voor gebruik in binnenruimtes met veel activiteit, zoals keukens en woonkamers, en kunnen ook gebruikt worden in restaurants, klaslokalen, werkplekken en winkels.

Toch wordt nog té vaak getwijfeld aan de meerwaarde van luchtreinigers. Om te toetsten of luchtreinigers van toegevoegde waarde zijn bovenop ventilatie wordt dit op wetenschappelijk gebied verder onderzocht. Hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven, Bert Blocken, is samen met viroloog Marc van Ranst van KU Leuven, een grootschalig onderzoek gestart naar de relatie tussen luchtreiniging en de verspreiding van het coronavirus op scholen. Philips Domestic Appliances is betrokken bij dit onderzoek.

Voor meer informatie over Philips luchtreinigers voor professionele toepassing, surf naar www.philips.be/p-m-pa/prof-oplossingen-luchtkwaliteit.


1Coronavirusziekte (COVID-19): Hoe wordt het overgedragen? (who.int), Wereldgezondheidsorganisatie, 20 oktober 2020

2XXX

3Microbiële reductietest uitgevoerd in het Microbiologisch Opsporingscentrum van Guangdong, apparaat dat gedurende 2 uur in turbomodus werkte in een testkamer van 30 m3 die besmet was met aërosolen van het vogelcoronavirus (ACV). Microbiële reductietest uitgevoerd bij Airmid Healthgroup Ltd. in een testkamer van 28,5 m3 die besmet was met influenza A(H1N1) in de lucht. Volgens de EPA biedt een luchtreinigingsapparaat alleen geen bescherming tegen COVID-19, maar kan het wel deel uitmaken van een plan om u en uw gezin te beschermen.

4Microbiële reductietest uitgevoerd in het Microbiologisch Opsporingscentrum van Guangdong, apparaat dat gedurende 2 uur in turbomodus werkte in een testkamer van 30 m3 die besmet was met aërosolen van het vogelcoronavirus (ACV). Microbiële reductietest uitgevoerd bij Airmid Healthgroup Ltd. in een testkamer van 28,5 m3 die besmet was met influenza A(H1N1) in de lucht. Volgens de EPA biedt een luchtreinigingsapparaat alleen geen bescherming tegen COVID-19, maar kan het wel deel uitmaken van een plan om u en uw gezin te beschermen.

De Kleine Prins

Oppervlakte school/klaslokalen: 300 m2

Kubieke meter: 900m³

Benodigde CADR: 610 m³/h

Gebruikte luchtreinigers: 16 x AC4236/10 (CADR van 610 m³/h)

Totale investering: ca. 9600 euro (Onkosten betaald door Philips.)

Bent u journalist? Contacteer ons per e-mail. | De persverantwoordelijke beantwoordt enkel vragen van journalisten. Bent u een consument, contacteer dan Consumer Care.

PR Manager Benelux, Versuni

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Versuni Belgium

Het doel van Versuni is 'Turning houses into homes'. Het bedrijf is het huis van de merken Philips, Philips Walita, Preethi, Senseo, L'OR Barista, Saeco en Gaggia. Met meer dan 900 patenten op zijn naam omvat het portfolio van Versuni koffie- en keukenapparatuur, en huishoudelijke apparaten voor kledingverzorging, vloeronderhoud, een gezond binnenklimaat, en veiligheid in huis. Producten van het Philips-merk zijn onder andere de Philips Airfryer, Philips LatteGo espressomachine, Philips PerfectCare stoomgenerator, en Philips AquaTrio draadloze steelstofzuiger. Het hoofdkantoor van Versuni is gevestigd in Amsterdam, Nederland. Versuni heeft innovatie-, productie- en commerciële centra over de hele wereld, met vestigingen in meer dan 100 landen.

Neem contact op met